Historiaa

Kahvila-myymälä Korson Wanha Asema on vuonna 1901 rakennettu Vr:n henkilökunnan asuinkasarmi. Asemarakennus itsessään sijaitsee naapurissa. Silti kahvila-myymälän yhteisnimeksi tuli Korson Wanha Asema, jotta paikalle löytää helpommin, ja sijainti on kuitenkin vanhalla asema-alueella.

Asuinkasarmissa oli aikoinaan viisi Vr:n henkilökunnan asuntoa. Piha-alueella oli navetta, asemapäällikön talo, varastorakennus, puuliiteri, asema-rakennus, jne. Nyt piha-alueesta on siis jäljellä enää asema, asuinkasarmi ja vanha punainen varastorakennus.

Asuinkasarmin on suunnitellut Bruno Granholm, samoin kuin monen muunkin asema-alueen rakennuksen ympäri Suomea. Esimerkiksi Helsingin Pasilasta löytyy talon melkein identtinen kopio. Talossa on kauniita yksityiskohtia, hienot koristeelliset ikkunoiden vuorilaudat, kauniit ulko-ovet ja korkeat upeat huoneet. Talo on ulkoisesti säilynyt melkein alkuperäisen näköisenä. Rakennus ja pihapiiri ovat Museoviraston suojelemia.

Korson asuinkasarmi on Korson vanhin rakennus, pihan varastorakennuksen lisäksi. Punainen iso varastorakennus on rakennettu vuonna 1890. Itse asemarakennus oli alunperin vanhin, mutta se on kertaalleen palanut, ja tilalla on uudempi asemarakennus. Asemarakennus ei kuitenkaan toimi enää asemana, vaan sielä on toimistotilat.

2000-luvun alussa asuinkasarmi remontoitiin, niin että 2/3 rakennuksesta muutettiin eläinklinikka Kirsuksi. Talon pohjoispäätyyn jäi enää yksi huoneisto asunnoksi. Kirsu toimi suosittuna ja viihtyisänä eläinklinikkana vajaa 10 vuotta, jonka jälkeen Vr päätti myydä rakennuksen. Tuohon aikaan Vr myi runsaasti asema-alueen rakennuksia ympäri Suomen. Asuinkasarmi jäi kuitenkin tyhjilleen, vaikka kerran kaupat olivatkin jo lähellä.

Hiljalleen talo ränsistyi parin vuoden aikana, ja sen valtasi nuoret ja narkkarit. Seinät sotkettiin, ikkunat ja ovet hajoitettiin. Talo oli surkea näky aivan Korson asemalla. Moni kävi rakennusta katsomassa, mutta ei uskaltanut taloa ostaa. Kunnes 2010-vuoden lopussa Poikosten perhe ajoi pihaan. Talo oli rakkautta ensi silmäyksellä. Vaikka se näytti hurjalta, se tuntui hyvältä ja oli täynnä mahdollisuuksia.

2011- vuoden alussa Poikoset ostivat talon, ja siihen kuuluvan ison tontin ja vanhan varastorakennuksen. Alkoi pitkäaikainen remontti, kun perhe teki entisestä eläinklinikasta itselleen kotia. Vuosien ajan perhe remontoi itse kaikki vapaa-ajat. Muovimattojen alta löytyi hienot lautalattiat. Ulko-ovet teetettiin vanhan mallin mukaan, ja remontti tehtiin perinteitä kunnioittaen. Seinillä on kauniit vanhanajan paperitapetit, ja lautalattiat maalattiin.

2016 valmistui viimeinenkin huone sisällä, kuistit oli korjattu ja talo oli maalattu ulkoa kokonaan. Henna Poikonen perusti Korson Aseman Puodin kotinsa yhteyteen. Puoti toimi ensin pienenä verkkokauppana lastenhoidon ohella, mutta hiljalleen puodin tunnettavuus on kasvanut. Puodilla on pidetty paljon tapahtumia, ja korsolaiset ovat päässeet taas tutustumaan vanhaan tunnelmalliseen taloon.

2016 kesällä aloitti myös ekopuoti Oranssi Orava. Ekopuodin ensimmäinen esiintyminen olikin itseasiassa Korson Aseman Puodin avajais-tapahtumassa. Tuosta alkoi myös puotien yhteistyö pikkuhiljaa muotoutua.

2017 alkaen asuinkasarmin pihaa on alettu kunnostamaan perinnekasvein ja ryteikköä raivaten, ja ulkokatto odottaa vielä maalausta. Samana vuonna Hennalla alkoi muhimaan ajatus päässä, josko vihdoin laajentaisi puodin talon pienempään huoneistoon. Henna löi hynttyyt yhteen ennestään tutun Oranssin Oravan Erikan kanssa, ja yhdessä he etsivät kolmanneksi yrittäjäksi Saaran. Saara tulisi pitämään taloon kahvilaa.

2018 keväällä alkoi selvittelytyö, lupien hakeminen ja keittiön suunnittelu. Heinäkuussa 2018 alkoi kahvilan remontti. Vanha kulahtanut keittiö uusittiin, seinät maalattiin, tapetoitiin ja puunattiin. Samalla selviteltiin kyllästymiseen asti lupa-asioita. Kun toisaalta remontti piti tehdä nykyajan säädösten mukaan, mutta toisaalta museovirasto kielsi tekemästä mitä vain. Tämän ja viraston kesälomien kanssa tasapainoiltiin.

Vihdoin elokuun 2018 lopussa kahvila-myymälä Korson Wanha Asema aukeaa. Hennan, Saaran, ja Erikan tavoite on tehdä tästä kahvila-myymälästä Korson ja lähialueen viihtyisä toinen olohuone.

Tervetuloa!

-Henna, Saara ja Erika-

 

Ps. Voit seurata Poikosten elämää ja remonttia talossa Koti Asemalla-blogistaOLYMPUS DIGITAL CAMERA